5 Aralık 2014 Cuma

ABD'deki Dini Yapılar

ABD'deki Dini Yapılar
ABD'deki Sinagoglar
Eyaletlere göre Sinagoglar
1) Manhattan Eyaleti
Bet Hamidraş Hagadol


Yer: Manhattan, New York
Mimarlar: Bilinmiyor / Schneider & Herter
İnanç: Yahudilik
Mezhep: Ortodoks Yahudilik
Mimari tür: Neo-Gotik
İnşaat başlangıç ve Bitiş tarihi: 1848 ve 1850
Malzemeler: Temeli: Kumtaşı Duvarları: Tuğla Tuğla üzeri sıva
Kapasite: 1200
* Bet Hamidraş Hagadol (İbranice: בֵּית הַמִּדְרָש הַגָּדוֹל‎ "Büyük Çalışma Evi"), Lower East Side, Manhattan, New York'ta bulunan 120 yıllık tarihi Ortodoks Yahudiliğin bulunduğu 60–64 Norfolk Street adresinde bulunan sinagogdur. Bu cemiyet, Doğu Avrupalı Yahudilerin New York'taki ve Rus Yahudilerinin ABD'deki ilk cemiyetidir.
* 1852'de Bet Hamidraş adıyla Rabbi Abraham Ash tarafından kurulan cemiyet 1859'de bölününce, üyelerinin çoğunluğunun bulunduğu bu cemiyete Bet Hamidraş Hagadol adı verildi. Cemiyetin başkanı ve az sayıdaki üyesi ise Kahal Adat Yeşurun adında yeni bir cemiyet oluşturdu.
* New York'un ilk ve tek hahambaşısı Rabbi Jacob Joseph, 1888'den 1902'ye kadar cemiyetin liderliğini yaptı. Holokost'tan kurtulan az sayıdaki Avrupalı poseklerden (Yahudi kanunlarında karar veren yetkili) Rabbi Ephraim Oshry, 1952'den 2003'e cemiyeti yönetti.
* Neogotik mimari stille 1850'de tamamlanan bina 1885'te satın alındı ve Lower East Side'daki en büyük sinagoglardan biri oldu. 1999'da National Register of Historic Places'a eklendi. 20.yy'ın sonlarına doğru cemiyetin üye sayısı azaldıkça fırtınadan hasar gören binanın bakım görmesi zorlaştı. Bağışlar ve fonlara rağmen yapı tehlikeli bir hal aldı.
* 2008'de, burayı bir eğitim merkezine dönüştürme amacıyla, Lower East Side Conservancy tadilat için 4.5 milyon $ bağış toplamaya çalıştı. Düzenli olarak sinagoga gidenlerin sayısı 20'ye kadar düştü ve cemiyet, binasını Henry Street'teki cemiyetle paylaşmaya başladı.

20.yy'ın başlarında Bet Hamidraş Hagadol binası
2005'te Bet Hamidraş Hagadol
2005'te Bet Hamidraş Hagadol'un içi
Birinci Rumen-Amerikan Cemiyeti

Yer: Manhattan, New York
Mimarlar: J.C. Cady - C.E. et al
İnanç: Yahudilik
Mezhep: Ortodoks Yahudilik
Mimari tür: Neobizans ve Neoromanesk
Tamamlanma tarihi: 1860
Durum: 2006'da yıkıldı
Malzemeler: Temel: Taş Duvar: Tuğla Çatı: Asfalt
Kapasite: 1600 - 1800
* Birinci Rumen-Amerikan cemiyeti veya Şaarey Şomayim cemiyeti (İbranice: שַׁעֲרֵי שָׁמַיִם‎ "Cennetin kapıları"), 89-93 Rivington Street, Manhattan, New York'taki tarihi bir binada 100 yılı aşkın süreyle yer almış Ortodoks Yahudi cemiyetidir.
* Cemiyeti 1885'te organize edenler büyük ölçüde, Lower East Side'a yerleşen Romanya Yahudi göçmenleriydi.
* 1860'ta inşa edilen Rivington Street binası önce bir kilise sonra bir sinagog ardından tekrar dizayn edilip kilise olarak hizmet sunmuştur.
* 1902'de Birinci Rumen-Amerikan cemiyeti tarafından satın alınan bina, tekrar dizayn edilip yeniden sinagoga dönüştürüldü.
* Sinagog, "Cantor's Carnegie Hall" olarak ün kazandı, bunun sebebi tavanın yüksek ve akustiğinin iyi olması ve 1800 sandalyesi bulunmasıydı.
* Yossele Rosenblatt, Moshe Koussevitzky, Zavel Kwartin, Moishe Oysher, Jan Peerce ve Richard Tucker burada kantorluk yaptılar.
* Red Buttons koroda yer almış ve George Burns'ün üyesi olduğu cemiyette Edward G. Robinson Bar Mitsvasını yapmıştır.
* Cemiyetin 1940'larda binlerce üyesi vardı; fakat 2000'in başlarında bu sayı, Yahudilerin Lower East Side'dan ayrılmasıyla 40'lara kadar düşmüştür. Her ne kadar bina 1998'de Ulusal Tarihi Yapılar Listesi'ne alındıysa da cemiyet, dışardan gelen bakım yardımlarına karşı çekingen kaldı. Aralık 2005'te binanın kolonlarında su kaynaklı hasarlar ortaya çıkınca dua servisleri hahamın annesinin evinin oturma odasına taşındı. Ocak 2006'da sinagogun çatısı çöktü ve bundan iki ay sonra bina yıktırıldı.

Eldridge Sokağı Sinagogu

Yer: Chinatown, Manhattan, New York, ABD
İnanç: Yahudilik
Açılış Yılı: 1887
Mimarlar: Herter Brothers
Mimari Türü: Magribi
Merkez Sinagog

Yer: Lexington Avenue, Manhattan, New York City,
İnanç: Yahudilik
Mezhep: Reformist Yahudilik
Başlama ve Tamamlanma tarihi: 1872-1873
Mimarları: Henry Fernbach
Mimarı türü: Neo- Gotik
* Moor stiliyle 1872'de inşa edilen ve Budapeşte'deki Dohany Sinagogu'nun bir kopyası olan sinagog Moor İspanyası'ndaki Yahudi varlığının onuruna dikilmiştir. Şehirde kesintisiz olarak en uzun süreyle kullanılan sinagogdur.
* Binanın dramatik stili, yapım döneminde tartışmalara sebep olmuştur. Kimileri, aşırıya kaçmanın halkta imrenme duygusu yaratacağına ve asimilasyonun önüne geçeceğini düşünmüştür.
* Bu sinagog ABD'deki, ayakta kalan, en eski sinagoglardan birisidir. 15 Mayıs 1975'de yapı National Historic Landmark'a tayin edilmiştir. Çarşambaları 12:45'te müze doçenti tarafından giriş kapısından başlayan ücretsiz tur düzenlenir.
* Ağustos 1998'de kazayla çıkan bir yangın sonucunda hasar gören tapınak 2001'de özüne sadık kalınarak restore edilmiştir. Yangın sonucundan çatı ve kolonlar hasar görmüştü. Yangın sırasında, itfayecilerin hassas tavrı, Lexington Avenue'ye bakan doğu duvarındaki gül pencere dışında binanın ayakta kalmasını sağladı. New York İtfayesi 8. Tabur onuruna, kuzey duvarında mermer plaket bulunur.
* Brooklyn'deki Salem Fields Mezarlığı bu sinagoga bağlıdır

Kuzey Amerika'daki Dini Yapılar

Kuzey Amerika'daki Dini Yapılar
Kuzey Amerika'daki Kiliseler
Amerikâ'daki Kiliseler
Eyaletlere Göre Kiliseler
1) Kaliforniya Eyaletindeki Kiliseler
Assisili Francesco Misyonerlik Binası (San Francisco)


San Francisco kentinde hayatta kalmayı başarabilmiş en eski yapıdır. Ayrıca bina Kaliforniya eyaletinin en eski altıncı dini yapısıdır. Misyonerlik Binası 29 Haziran 1776'da teğmen José Joaquin Moraga (Teğmen Alferez José Joaquín de la Santísima Trinidad Moraga (bilinen adıyla José Joaquín Moraga) erken dönem Kaliforniya araştırmacılarından biriydi. 22 Ağustos 1745'te Mission Los Santos Ángeles de Guevavi, Arizona'da doğmuştur. Moraga San Francisco kentinin kurucularından biridir ve günümüzde San José olarak bilinen kenti de o günün adıyla El Pueblo de San José de Guadalupe olarak kurmuştur.
Adını onurlandırmak için Kaliforniya eyaletindeki Moraga kentine adı verilmiştir.) ve Aziz Francisco Palóu (Francisco Palou (1723–1789), Baja Kaliforniya Yarımadası'nda ve Alta Kaliforniya'da bir Fransisken misyoneri, idareci ve tarihçiydi. Baba Palou'nun Kaliforniya ve Meksika'nın manastırlaşma hareketine katkıları oldukça engindir. Akıl hocası Junipero Serra ile Meksika'dan Kaliforniya'ya geniş bir bölgede sayısız misyoner eserleri bırakmıştırlar. Bunların çoğu günümüzde de ayakta kalmıştır. Fransiskan tarikatında yüksek bir makamı olan Palou Baja Kaliforniya ve yukarı Kaliforniya'da birçok misyonerlik faaliyetlerinde bulunmuştur. Palou'nun misyonerlik çalışmalarındaki başarıları yirmilerinde başlayıp ölüm yaşı olan 66'ya kadar sürmüştür.) tarafından kurulmuştur. Binanın takma adı "Mission Dolores"'dir. Bina 1834 yılında laikleştirişmiş fakat 1857'de tekrar kiliseye çevrilmiştir.
2) New York Eyaletindeki Kiliseler
Aziz Patrik Katedrali, New York
Açılış yılı: 1878
Mimarı: James Renwick, Jr.
Mimari tür: Neo-Gotik
İnşaata başlama yılı: 1858
Çan Kulesi Sayısı: 2
* Aziz Patrik Katedrali ( The Cathedral of St. Patrick veya St. Patrick's Cathedral) Katolik kilisesine bağlı bir katedraldir.
* ABD'nin New York City şehrinde yer alan bu dini yapı aynı zamanda New York eyaletinin Katolik Başpiskoposluk idare binasıdır .
* Aziz Patrik Katedrali New York şehrinin Manhattan adasında Beşinci Cadde üzerinde 50 ile 51. Caddeler arasında yer almaktadır.
* Tam karşısında Rockefeller Center binası bulunmaktadır.
* Aziz Patrik Katedrali 2007 yılında AIA tarafından yapılan Amerika’nın Favori Mimarlık Listesi oylamasında 11. sırada yer almıştır.

3) Washington Eyaleti
Washington Ulusal Katedrali


* Washington Ulusal Katedrali, resmi adıyla Aziz Peter ve Aziz Pavlus Katedral Kilisesi, Vaşington'da kurulu Episkopal Kilise'ye bağlı bir Hıristiyan tapınağıdır..
* Neogotik üslupta inşa edilen bina, dünyadaki altıncı, ABD'deki ikinci büyük katedraldir. Vaşington'daki binalar arasında yükseklik açısından dördüncü sırada gelir. Episkopal Kilise'nin Piskoposunun ofisi binada yer alır.
* 2009'da binayı 400.000 kişi gezmiştir.

4) Maryland Eyaleti
Westminster Hall and Burying Ground


Westminster Hall and Burying Ground, Baltimore, Maryland, ABD'de 519 West Fayette Sokağı'nda bulunan bir mezarlık ve eski kilisedir. Fayette'in güneydoğu köşesi ile Baltimore şehir merkezinin batı yakasından Greene Sokağını kaplayan alan, muhtemelen en çok Edgar Allan Poe'nun
(Edgar Allan Poe (doğum:19 Ocak 1809 - ölüm:7 Ekim 1849) ABD'li şair, kısa öykü yazarı, editör ve edebiyat eleştirmeni.Amerikan Gotik edebiyatın öncülerinden biridir. ABD'nin ilk kısa hikâye yazarlarından olan Poe modern anlamda korku, gerilim ve polisiye türlerinin de öncüsüdür.) mezarının bulunduğu yer olarak bilinir. Kompleks, 1974'te tarihi bölge ilân edildi.
Tarihi:
* Mezarlık 1786'da sosyal ve ekonomik olarak elit yerel Presbiteryenler topluluğu olan Birinci Presbiteryen Kilisesi tarafından kuruldu. Sonraki 60 yılda burası, önemli ve etkili tüccarlar, politikacılar, devlet adamları ile onlarca Amerikan Bağımsızlık Savaşı ve 1812 Savaşı gazisinin gömüldüğü yer haline geldi.
Bugün Baltimore'un ilk zamanlarına ilişkin olan bu durum, Ekim 1849'daki ani ve gizemli ölümünün
ardından buraya gömülmüş olan yazar Edgar Allan Poe'nun varlığı nedeniyle gölgelenmiştir.
* 1852'de mezarlığın tepesinde bir kilise inşa edildi. Mezar taşlarının yakınındaki tuğladan ayakları ve yeraltı mezarları, Baltimoreluların buraya "catacombs" (yeraltı mezarları) adını vermesine yol açtı.
* Yıllarca Gothic Revival tarzı Westminster Presbiteryen Kilisesi'nin, şehrin dini yapılara komşu olmayan mezarlıkları yasaklamasına ilişkin kararı nedeniyle inşa edildiği düşünüldü. Tarihçi Michael Franch'in 1980'lerin başında yaptığı araştırma ise, böyle bir kararın bulunmadığını ve amacın daha karmaşık olduğunu ortaya çıkardı. Topluluk (Birinci Presbiteryen Kilisesi), yeni kilisenin Baltimore'un büyüyen Batı Yakasına hizmet edeceğini düşündü. Zira o zamanlar yeni kiliseler, nüfustaki ciddi artış nedeniyle şehrin her köşesinde türemekteydi. Ayrıca bu yeni kilisenin, artık kimsenin uygun bir ebedi istirahat mekânı olarak görmediği, eskiyen ve modası geçen 18. yüzyıl tarzı mezarlık alanına koruma sağlaması da amaçlandı. Westminster Presbiteryen Kilisesi onlarca yıl bu amaca hizmet etti; ancak 1900'lerin başında cemaatin üye sayısı ciddi oranda kayba uğradı.
* 1920'lerde dirilen topluluk, 1977'de buranın bakımı Baltimore, Paca, Fayette ve Greene Sokakları arasındaki kare alanın geri kalanını kaplayan University of Maryland School of Law (Maryland Üniversitesi Hukuk Fakültesi) tarafından üstlenilene dek faaliyetlerini sürdürdü. Kâr amacı gütmeyen Westminster Preservation Trust'ın himayesinde, mezarlık alanı temizlendi ve kilise onarılarak Westminster Hall adıyla halka açıldı. 2006'da Westminster Preservation Trust mezarlık alanına 20'den fazla açıklayıcı işaret yerleştirdi.
Mezarda Bulunan Kişiler:

Amerikan Bağımsızlık Savaşı ve 1812 Savaşı gazilerinin de aralarında olduğu bazı ünlü Maryland'lılar burada gömülüdür. Diğer Maryland'lılar arasında şu kişiler vardır:
* James Calhoun (1743–1816), Baltimore'un ilk valisi
*James Morrison Harris (1817–1898), ABD Temsilciler Meclisi üyesi
*Edward Johnson (1767–1829), Baltimore valisi
*Philip Barton Key (1818–1859), Francis Scott Key'in oğlu.
*James McHenry (1753–1816), ABD Anayasasını imzalayanlardan biri ve ABD Savaş Bakanı
*Edgar Allan Poe (1809–1849), öykü yazarı, editör ve eleştirmen
*Virginia Eliza Clemm Poe (1822–1847), Edgar Allan Poe'nun eşi
*Maria Clemm (1790–1871), Edgar Allan Poe'nun teyzesi ve kayınvalidesi
*William Henry Leonard Poe (1807–1831), Edgar Allan Poe'nun erkek kardeşi
*General David Poe, Sr. (1743–1816), Edgar Allan Poe'nun dedesi
*Robert Smith (1757–1842), ABD Deniz Kuvvetleri, Dışişleri ve Adalet Bakanı
*Samuel Smith (1752–1839), U.S. Congressman, U.S. Senator, and Mayor of Baltimore
*Samuel Sterett (1758–1833), ABD Temsilciler Meclisi üyesi
*David Stewart (1800–1858), Senatör
*John Stricker (1758–1825), 1812 Savaşında savaşmış tuğgeneral
Edgar Allan Poe'nun mezarı.


Sohbet Molası

 
 
 
SOHBET
 
 
 
Amerikadaki olabildiğince en büyük olan yapıları sizlerle paylaştım..
 
Ama burası amerika o kadar çok yüksek bina varki sayıları sizin göz kırpmanız kadar bişiy.
 
Paylaş paylaş bitmezki. O yüzden aa şunu paylaşmamışsın demeyin..
 
Şimdi gelelim diğer Ülkelerdeki Önemli Yapılara   ^_^

Diğer Büyük Yapılar - Amerika

Diğer Büyük Yapılar - Amerika Kıtasındakiler
Trump International Hotel and Tower (Şikago)
* Dünyanın en yüksek 11. binası; 2000’li yıllarda inşa edilmiş olanlar arasında ABD’nin en yüksek binası. (2009)
* 98 Katlı
* 423 metre yüksekliğinde


 
Aon Center (Şikago)
* Dünyanın en yüksek 22. binası. (1973)
* 83 Katlı
* 346 metre yüksekliğinde


 
Bank of America Plaza (Atlanta)
* Dünyanın en yüksek 37. binası; Atlanta şehrinin ve ABD’nin güney kısmının en yüksek yapısı; ABD’de bir eyalet başkentine inşa edilmiş binalar arasında en yükseği; 1990’lı yıllarda inşa edilen binalar arasında en yükseği. (1992)
* 55 katlı
* 312 metre yüksekliğinde


 
U.S. Bank Tower (Los Angeles)
* Dünyanın en yüksek 42. binası; Los Angeles şehrindeki en yüksek bina; Mississippi Nehri’nin batsında ve ABD’nin batı kıyılarındaki en yüksek bina. (1989)
* 73 katlı
* 312 metre yüksekliğinde.


 
AT&T Corporate Center (Şikago)
* Dünyanın en yüksek 42. binası (1989)
* 60katlı
* 307 metre yüksekliğinde


 
JPMorgan Chase Tower (Houston)
* Dünyanın en yüksek 45. binası; Houston şehrindeki en yüksek bina; dünyada beşgen şekle sahip en yüksek 5. yapı. (1982)
* 75 katlı
* 307 metre yüksekliğinde


 
Wells Fargo Plaza (Houston)
* Dünyanın en yüksek 48. binası.(1983)
* 71 katlı
* 302 metre yüksekliğinde


 
Sutro Tower (San Franscisco)
* Dünyanın en yüksek 49. yapısı; San Franscisco’nun en yüksek yapısı
* 57 katlı
* 297 metre yüksekliğinde


 
Comcast Center (Philadelphia)
* Dünyanın en yüksek 60. binası; Philadelphia şehrinin en yüksek binası; ABD’de LEED sertifikasyonuna sahip en yüksek bina (2007).
* 57 katlı
* 297 metre yüksekliğinde


 
311 South Wacker Drive (Şikago)
* Dünyanın en yüksek 57. binası (1990)
* 65 katlı
* 293 metre yüksekliğinde


 
American International Building (New York City)
* Dünyanın en yüksek 59. binası (1932)
* 62 katlı
* 290 metre yüksekliğinde


 
Key Tower (Celeveland)
* Dünyanın en yüksek 60. binası; Cleveland ve Ohio’daki en yüksek bina (1991)
* 57 katlı
* 289 metre yüksekliğinde


 
Bank of America Plaza (Dallas)
* Dünyanın en yüksek 69. binası; Dallas şehrindeki en yüksek bina(1985)
* 72 katlı
* 281 metre yüksekliğinde


 
Citigroup Center (New York City)
* Dünyanın en yüksek 73. binası (1977)
* 59 katlı
* 279 metre yüksekliğinde


 
Williams Tower (Housten)
* Dünyanın en yüksek 78. binası (1983)
* 64 katlı
* 275 metre yüksekliğinde


 
Renaissance Tower (Dallas)
* Dünyanın en yüksek 81. binası (1974)
* 56 katlı
* 270 metre yüksekliğinde


 
900 North Michigan (Şikago)
* Dünyanın en yüksek 90. binası (1989)
* 66 katlı
* 265 metre yüksekliğinde



 
Bank of America Corporate Center (Charlotte)
* Dünyanın en yüksek 90. binası; Charlotte şehrindeki en yüksek bina(1992)
* 60 katlı
* 265 metre yüksekliğinde


 
Sun Trust Plaza (Atlanta)
* Dünyanın en yüksek 90. binası (1992)
* 60 katlı
* 265 metre yüksekliğinde




Trump World Tower (New York City)
* Dünyanın en yüksek 99. binası (2001)
* 72 katlı
* 262 metre yüksekliğinde




Water Tower Place (Şikago)
* Dünyanın en yüksek 101. binası (1976)
* 74 katlı
* 262 metre yüksekliğinde




Aon Center (Los Angeles)
* Dünyanın en yüksek 104. binası (1974)
* 62 katlı
* 262 metre yüksekliğinde


...

Condé Nast Binası

Condé Nast Binası
 
 
 
 
Yer: Condé Nast Binası, New York City
 
* Condé Nast Binası, New York City’de yer alan 264 metre yüksekliğinde ve 48 katlı bir gökdelendir.
 
* Fox & Fowle Mimarlık Şirketi tarafından tasarlanan bu gökdelen inşaatı 21 Nisan 1998’de başladı ve Ekim 1999’da tamamlandı. Ekim 2003’te ise yapıya 110 metre yüksekliğindeki bir anten eklendi.
Yapının büyük çoğunluğu Condé Nast şirketi tarafından kullanılıyor. Condé Nast şirketi, aralarında Vogue, New Yorker, Vanity Fair, Architectural Digest gibi ünlü dergiler başta gelmek üzere, dünyanın en büyük basın yayın kuruluşlarından birisi. Yapıda dünyanın en büyük elektronik borsası olan NASDAQ da yer alıyor.
* Yapıdaki önemli bir başka popüler mekân ise ünlü mimar Frank Gehry tarafından 1996 yılında tasarlanan ve 2000 yılında tamamlanan Conde Nast Kafeteryası oluşturuyor. Yapıdaki başka bir dikkat çekici unsur da çatıya monte edilmiş her birisi 230 metrekare alana yayılan iki ilan panosu. Modern Times Meydanı’nın en göze batan simgelerinden NASDAQ ışıklı tabelası da bu binanın bir parçası.
 
Kaynak:
 

40 Wall Street

40 Wall Street
 
 

İşte Meşhur 40 Wall Binası
 
Yer: New York City, ABD
Kat Sayısı: 70
Mimar(lar): H. Craig Severance
 
 
* 40 Wall Street, New York City’de yer alan 70 katlı bir gökdelendir. Bank of Manhattan Trust Binası veya Manhattan Company Building isimleri ile de tanınır. Daha sonra Chase Manhattan Bank ismini almış ve günümüzde de Trump Binası adıyla da çağrılmaktadır.
 
* 40 Wall Street New York City şehrinin Manhattan bölümünde, Nassau Caddesi ve William Caddesi’nin kesiştiği noktada yer almaktadır. 11 ay süren inşaat 1930 yılında tamamlanmıştır.
 
 
 
 
 
Kaynak:

4 Aralık 2014 Perşembe

Columbia Center

Columbia Center
 
 


Yer: Seattle, ABD
Kat Sayısı: 83 (76 yer yuzunde ve 7 yerin altinda)
Mimar(lar):  Chester L. Lindsey
İnşaa Maliyeti: 200 milyon Amerikan Doları
 
* Amerika Birleşik Devletleri Washington eyaletinin Seattle şehrinde bulunan en yüksek gökdelendir. Ayrıca Washington eyaletindeki en yüksek binadır. 284.2 m (932 adım) yüksekliği Columbia Center bati yakasındaki en yüksek ikinci yapı konumundadır. Binada 76 kati yer yüzünde ve 7 kati yer altında olmak üzere toplam 83 kat bulunmaktadır.
 
* Columbia Center Chester L. Lindsey tarafından dizen edilmiştir. Binanın sahibi Beacon Capital Partners'dir. Columbiba Center'ın inşaatına 1982 yılında başlanmış ve inşaat 1984 yılında tamamlanmıştır.
 
* Gökdelen tasarımından ötürü üç farklı bina yan yana duruyormuş gibi görünmektedir. Bina 306.5 m (1,006 adım) olacak şekilde tasarlandı. Fakat Federal Havacılık Kurumu binanın konumu Sea-Tac Havaalanı’na yakin olduğu için bu yüksekliğe izin vermedi.
 
 
* Ücretli giriş izni verilen ve halka açık olan Columbia Center'ın 73. kati gözlem kati olarak kullanılmaktadır. Gözlem katından Seattle şehri ve cevre şehirlerde içinde olmak üzere geniş bir alan gözlemlenebilmektedir. Restoran, bar, kütüphane ve toplantı odaları olan en üst 75. ve 76. katları ise özel Columbia Tower Kulübü tarafından işletilmektedir.
 
* Gökdelen ilk olarak Comlunba Center olarak tanıtıldı. Fakat açıldıktan sonra Columbia Seafirst Center olarak adlandırıldı. Çünkü binadaki en büyük kiracı ve sermaye sahibi Seafirst Bankasıydı. Daha sonra 1983 tarihinde Seafirst bankası Bank of Amerika tarafından satın alindi ve binaya "BOAT" (Bank of Amerika Tower) ismi verildi. 2005 yılında Bank of Amerika binadaki mülklerini azalttıktan sonra bina tekrar Columbia Center olarak adlandırıldı.

Kaynak:

 

One Liberty Place

One Liberty Place
 


Yer: Pennsylvania, ABD
Kat Sayısı: 63
Mimar(lar): Helmut Jahn
İnşaa Mühandisi: Thornton Tomasetti
Sahibi: Philadelphia Liberty Property
L.P
 
ABD’nin Pennsylvania eyaletinin ve bu eyalette yer alan Philadelphia şehrinin 1990 yılına kadar en yüksek gökdeleni, 1990 tarihinden itibaren Comcast Center binasının tamamlanmasından beri de en yüksek ikinci gökdelenidir.
 
* Günümüzde 61 kat ile 288 metreye çıkan One Liberty Place, ABD’nin en yüksek 19. gökdelenidir.
 
 
* Murphy/Jahn Architects mimarlık firmasından Helmut Jahn tarafından tasarlanan binanın tepe noktası New York City’de yer alan Chrysler Binası’nı andırmaktadır.

* Binanın inşaatının tamamlanmasından üç yıl sonra, 1990 yılında hemen yanında daha ufak olan Two Liberty Place adlı ikinci bir gökdelen de inşa edilmiştir.


* 12 Ekim 1999 tarihinde One Liberty Place Binası 185 milyon dolara Philadelphia Liberty Property, L.P’ye satılmıştır. Ek olarak 28.2 milyon dolar da arsa bedeli için verilmiştir.

* One Liberty Place gökdeleni 1901 yılında inşa edilmiş Philadelphia Belediye Binası’nın tepesinde ve 167 metre yükseklikte yer alan William Penn heykelini geçilmemesini şart koşan centilmenlik anlaşmasını şehirde bozan ilk yapıdır. Bunun bir uğursuzluğa yol açtığı iddia edilmiş ve o tarihten 2008 yılına kadar Philadelphia’nın bütün önemli spor takımları hiçbir şampiyona kazanamamıştır. 2008 yılında şehrin en yüksek binası olan Comcast Center gökdelenin tepesine bir William Penn heykeli konmasıyla, heykelin şehirdeki en yüksek noktada bulunması sağlanmıştır. (Artık saygıdan mı yoksa korkudan mı yapıldığı anlaşılıyor.. Bence millet ayaklanmasın diye haksızmıyım. Herşeyi protesto eden bi millet olduğu için tabi adamlar ne yapsın. Koymuşlar heykelin bi benzerini binanın tepesine. '-_-) )

Kaynak:

Two Prudential Plaza

Two Prudential Plaza
 


Yer: Chicago, Illinois
Kat Sayısı: 64
Mimar(lar): Loebl Schlossman
 Hackl
                     Stephen T. Wright
 
* Plaza, 1990 yılında Şikago'da inşa edilmiş bir gökdelendir. 995 feet (303 m) yüksekliğiyle, Şikago'nun beşinci, Amerika Birleşik Devletleri'nin onbirinci en yüksek binasıdır.
 
* Loebl, Schlossman & Hackl firması tarafından, ve de Stephen T. Wright'ın dizaynıyla inşa edilmiş Two Prudential Plaza bugüne kadar sekiz ödülle onurlandırılmıştır. Kendine has mimarisi binaya orijinalite kazandırmış ve başka binalarla karıştırılamamasına neden olmuştur.
 
* Two Prudential Plaza, kardeş binası One Prudential Plaza ile birlikte, Mayıs 2006'da $470.000.000'a Bentley Forbes Firması'na satılmıştır.
 
Kaynak:

New York Times Binası

NEW YORK TİMES BİNASI
 
 


Yer: New York (Amerika)
Kat Sayısı: 52
Mimar(lar): Renzo Piano ve FXFOWLE Architects
Mütahit: AMEC Construction Management
Sahibi: The New York Times Company (%58)
Forest City Ratner(% 42)
 
 
 
* New York şehrinin Manhattan bölgesinin Midtown caddesinde yer alan bir gökdelendir.  The New York Times, The Boston Globe, International Herald Tribun gibi uluslararası gazeteler ve bazı yerel gazetelerin sahibi ve yayıncısı The New York Times Company binanın ana kullanıcısıdır. Gökdelenin inşaatı The Times Company, Forest City Ratner ve ING Group adlı üç firmanın bir araya getirip ortak bir teşebbüs oluşturmasıyla gerçekleşti.
 
* 7.400 metrekarelik alanda bulunan bu arazi New York Times Company ve Forest City Ratner şirketleri 99 yıllığına 85.6 milyon dolara kiraladı. Buna ek olarak New York Times Company 26.1 milyon dolarlık vergi ödemesinden muaf kılındı.
 
Kaynak:
 

Ayrıca Bakınız:
Kırmızı yuvarlak içerisinde gösterilmiştir.
Alain Robert (Fransız dağcı ve gökdelen tırmanıcısı. Gökdelenlere herhangi bir gereç kullanmadan tırmanabilmektedir. Yanında tebeşir tozu, küçük bir çanta ve bir çift tırmanış botu bulundurmaktadır.) New York Times Binası'na tırmanırken, 5 Haziran 2008 
 

 

♥♥♥♥♥ Chrysler Binası ♥♥♥♥♥

CHRYSLER BİNASI
 


 
İşte benim en çok sevdiğim yapıt.

Yer: New York (Amerika)
Kat Sayısı: 77
Mimar(lar): William van Alen
Sahipleri: Abu Dabi Yatırım Konseyi - Birleşik Arap Emirlikleri (%90 hisse payı ile)
       Tishman Speyer - Amerika Birşleşik Devletleri (%10 hisse payı ile)
 
 
Bebişimin Tarihçesi:
Chrysler Binası, mimarı William Van Alen tarafından Walter P. Chrysler için tasarlanmış. Gökdelenin inşaatına 19 Eylül 1928 tarihinde başlandığında New York şehrindeki dünyanın en yüksek gökdeleninin inşaatı için oldukça çekişmeli bir rekabet vardı.  Bu nedenden dolayı binanın inşaatı oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşmişse de (haftada ortalama dört kat inşa ediliyordu) bu inşaat sırasında hiçbir inşaat işçisi, bir iş kazası sonucu ölmedi.
 
Tasarımı:
Van Alen’in bu gökdelen için tasarladığı orijinal tasarım süs amaçlı adeta mücehver ile süslenmiş bir camdan bir zirve ile yapının sonlandırılması öngörülmüştü. Bu orijinal tasarımın tabanındaki pencereler, bugünkülerin üç katı yüksekliğinde idi ve üzerinden oniki katlı köşeleri cam kaplı bir kulenin yükselmesi amaçlanmıştı. Böylelikle kulenin, fiziksel ve görsel olarak adeta havada uçacak kadar hafif olduğu izlenimi verilmek isteniyordu. Orijinal gökdelenin 246 metre yüksekliğe çıkması öngörülmüştü. Ancak William H. Reynolds projeyi çok modern ve masraflı bulması nedeniyle, Van Alen’in orijinal planına onay vermedi. Tasarımın ve projenin kira kontratının Walter P. Chrysler’a satılmasından sonra Walter P. Chrysler’in isteği doğrultusunda Van Alen projeyi tekrar gözden geçirdi ve birkaç kat daha ekleyip gökdelenin 282 metreye yükselmesinde anlaşıldı. Walter P. Chrysler’in Chrysler Şirketi’nin genel müdürü olması nedeniyle başta canavar şeklinde gargoyleler(Oluklarda biriken suyu tahliye etmek amacıyla kullanılırlar. İnanışa göre gargoyleler gündüzleri taşlaşan, geceleri ise canlanan varlıklardır.Garggoyleler mitolojik canlılardır.Evlere ve samanlıklara bağlanırlarmış.) olmak üzere binadaki birçok mimari detay Chrysler’in otomobil ürünlerinden esinlenmiştir. Plymouth’un motor kapağı gibi mimari süsler, 1920’lerde moda olan makina çağı uygulamalarına örnek teşkil etmektedir.
 
İnşaatı:
Gökdelenin inşaatına 19 Eylül 1928 günü başlandı. Toplamda 400.000 perçin cıvatası ile yük taşımayan duvarların örülmesi için yaklaşık 3.826.000 adet tuğla kullanıldı. Yüklenici firmalar, müteahhitler, mühendisler, mimarlar ve inşaat ile ilgili kalemlerdeki uzmanların bir araya geldiği bir inşaat takımı oluşturuldu.
Chrysler Binası’nın inşaatının tamamlanmasına yakın bir dönemde rakip bir proje olan ve H. Craig Severance tarafından tasarlanmış 40 Wall Street ile aynı yüksekliğe ulaştı. Bunun üzerine H. Craig Severance, projesinin yükseliğini arttırarak dünyanın en yüksek binası ünvanını elde ettiklerini kamuoyuna duyurdu. (dünyanın en yüksek binası ünvanı üzerinde sürekli yaşanan bir mekân olmayan Eyfel Kulesi gibi yapılar ile karşılaştırılmayı içermiyordu). Buna karşılık William Van Alen, 56.3 metre yüksekliğindeki bir antenin binanın üzerine eklenmesi için izin aldı ve antenler şantiyeye 4 parça halinde getirildi. 23 Ekim 1929 tarihinde antenin alt kısmı binanın en üst tarafına vinç ile çıkarıldı; sonra 66. kata doğru indirildi. Kalan diğer anten parçaları da vinç ile çıkarıldı ve tüm parçalar sadece 90 dakika içinde birbirine monte edildi.
 
İnşaatın Tamamlanması:
Eklenen anteni ile Chrysler Binası, inşaatın 28 Mayıs 1930 tarihinde tamamlanmasıyla 40 Wall Street Binası’nı da geçerek dünyanın en yüksek binası ünvanını alırken; Eyfel Kulesi de dünyanın en yüksek yapısı ünvanını korudu. Her ne kadar gökdelenin inşaatı tamamlandıysa da, tasarımcısı Van Alen’in mal sahibi Walter Chrysler’den mimarlık hizmetleri için ödemesi gereken paranın kalan kısmını aralarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle alamadı. Gökdelenin açılmasından bir yıl kadar sonra, 27 Mayıs 1931 tarihinde, Empire State Binası tamamlandığında yükseklik rekorunu Chrysler Binası’ndan aldı fakat Chrysler halen dünyanın en yüksek çelik taşıyıcı sisteme sahip tuğla binasıdır. (Taşıyıcı sistemi çelik olmayan dünyanın en yüksek tuğla binası ise inşaatına 1389 yılında başlanan, Almanya’nın Landshut şehrinde yer alan Aziz Martin'in Kilisesi’dir.)
 
 
Mimarisi:
Gökdelenin doğu kısmının taban duvarı Manhattan cadde aksına eğilimli olarak durmakta olup 1811 Komisyonları Planı’na göre konumlanmıştır. Chrsyler Binası’nın bulunduğu arazi, özel bir okul olan, Cooper Union’a bağışlanmıştı. Orijinal olarak William H. Reynolds’a kiralansa da, bu iş adamının sermayeyi bir araya getirememesi üzerine, bina ve arazinin kullanılma hakkı 1928 yılında Walter P. Chrysler’e verildi. Tahmin edilenin aksine Chrsyler Şirketi bu binanın inşaatıyla veya idaresiyle hiçbir zaman ilgili olmamış; bu proje Walter P. Chrysler’in çocukları için gerçekleştirdiği bir yatırım olmuştur. Zaman içinde binanın mal sahipleri birçok kez değişmiştir. Chrysler ailesi binayı 1947 yılında satmıştır. Chrysler Şirketi’ne ait ofislerin 1950’lerde boşaltılmasının ardından, 1957 yılında emlakçı Sol Goldman ve Alex DiLorenzo tarafından satın alınmış ve sonradan Massachusetts Mutual Life Sigorta Şirketi’ne devredilmiştir. Binanın giriş lobisi 1978-1979 yılları arasından restore edilmiştir. 1979 yılından itibaren Washington, D.C. kökenli bir yatırımcı olan Jack Kent Cooke’in sahibi olduğu binanın anteni 1995 yılında bir restorasyon çalışmasına maruz kalmıştır. 1998 yılında 42. Cadde ile Lexington Caddesi’nin köşesinde yer alan bu bina ile hemen yanındaki bina, Tishman Speyer ve Travelers şirketleri tarafından, 220 milyon dolarlık bir bankalar konsorsiyumu ve Jack Kent Cooke’a ait mülkiyelerin bedeli ile satın alınmıştır. Cooper Union ile yaptığı anlaşma ile Tishman Speyer bu arazide 150 yıllık bir anlaşma imzalamıştır.
2001 yılında binanın hisselerinin %75’i, Almanya kökenli ve Atlanta’da yer alan bir yatırım fonu olan TMW tarafından, 300 milyon dolara satın alınmıştır. 11 Haziran 2008 tarihinde Abu Dabi Yatırım Konseyi’nin TMW’ye ait %75’lik payı, Tishman Speyer’e ait hissenin %15’ini ve de binanı hemen yanında yer alan Trylons yapısından bir pay almak için 800 milyon dolar önerdiği kamuoyunu duyuruldu. 9 Temmuz 2008 tarihinde bu anlaşmanın tamamlandığı ve Abu Dabi Yatırım Konseyi’nin binanı hisselerinin %90’ına sahip olduğu duyuruldu. (Vay be adamlara bak resmen para bastırmış düdüğüde çalmış. Helal)

Mimarisi:

* Dış cephe süslemeleri için zamanının Chrysler marka otomobillerinden kullanılan bazı dekoratif öğeleri kullanılmış.
 
* Hatta 61. katın köşelerindeki kartallar 1929 yılında üretilmiş Chrysler marka arabanın motor kapağından esinlenilerek tasarlanmış.
 
*  31. kattaki köşe süslemeleri ise 1929 yılında üretilmiş Chrysler radyotör kapaklarının kopyası.
 
* Binanın taşıyıcı sistemi çelik, dış cephe kaplaması metal olup; iç mekânlar tuğla duvarlar ile birbirinden ayrılmıştır. Yapının cephesinde toplam 3.862 pencere yer almakta.
 
* Otis tarafından tasarlanmış ve monte edilmiş 8 asansör binaya hizmet vermekte.
 
* 1976 yılında Chrysler Binası,  o zamanların ABD İçişleri Bakanı tarafından, Ulusal Tarihi Önemli Eser olarak ilan edilmiş.
 
Zirvenin Süslenmesi:
Chrysler Binası’nın en önemli mimari özelliklerinden art deco stili ile tasarlanmış taraçlı zirvesidir. Yedi adet halka şeklinde taraç parçalarının çapraz çatkılı kemerler şeklinde içiçe geçmesi ve birbiri üzerinde ötelenmesinden oluşan Chrysler Binası’nın zirvesi, Van Alen’in bu binadaki en dikkat çekici tasarım öğelerinden birisidir. Kabartmalı ve perçinlenmiş paslanmaz çelik kaplama ile kaplanmış bu taraçlı zirve, kuvvetli bir güneş ışığını yansıtmayı temsil eden bir şekilde, üçgen kemerli pencerelerden oluşmaktadır. Bu pencereler zirveden aşağı doğru basamak şekilde indikçe daha küçülerek devam etmektedir. Zirvedeki metal kaplamanın tamamı, "Nirosta" adı ile satılan, Almanya kökenli bir firma olan Krupp tarafından üretilen ve gerçek adı "Enduro KA-2" olan bir östenit çeliğinden oluşmaktadır.
 
 
Zirvenin Kullanıma Açılması:
Chrysler Binası ilk kez açıldığında 71. katında kamuya açık bir gözetleme güvertesi de vardı ancak bu bölüm kamuya 1945 yılından itibaren kapatıldı. Günümüz itibariyle 71. kat kullanılan en yüksek katı olarak binada hizmet vermektedir.71. katın üzerindeki katlar çoğunlukla dış görünüm için düzenlendikleri için bu mekânlarda sadece antene çıkan merdivenler yer almaktadır. Son derece küçük alana ve alçak tavana sahip olmaları nedeniyle bu katlar sadece radyo yayını ile diğer mekanik ve elektrik donanımları için kullanılmaktadır. WCBS-TV adlı televizyon kanalı; 1940 ve 1950’li yıllarda Chrysler Binası’nın tepesinden yayın yaparken, sonradan Empire State Binası’nın tepesinden yayın yapmaya başlamıştır. Çok uzun yıllar WPAT-FM ve WTFM (şimdi WKTU) adlı radyo kanalları da Chrysler Binası’nı kullanmışlar; fakat onlar da 1970'li yıllarda Empire State Binası’na taşınmışlardır. Günümüzde Chrysler Binası’nın tepesinde yayın yapan hiçbir kurum bulunmamaktadır. (Kendileri kaybeder. Öyle değilmi Chrysler Binası?)
 
Binanın Işıklandırılması:
Gökdelenin tepesindeki antende ve süslemelerde iki farklı tür ışıklandırma sistemi yer almaktadır. İlki; binanın taşıyıcı çelik sistemine monte edilmiş V şeklinde ışıklandırmalardır. Sonra da eklenen dikmelere monte edilmiş ikinci grup projektör ışıkları ise binanın üzerinde ışıklandırma yapmaktadır. Böylelikle özel kutlamalar için binanın en üst tarafında farklı renklerde ışıklandırmalar gerçekleştirilebilmektedir. Sonradan eklenen bu ışıklandırma sistemi, elektrikçi Charles Londner ve ekibi tarafından monte edildi.
 
Binanın Takdir Edilmesi Ve Çekiciliği:
Chrysler Binası inşa edildiği ilk yıllarından günümüze New York’lular arasından en favori gösterilen şehir sembollerinin başında gelmiştir. 2005 yılında New York’ta yer alan Gökdelen Müzesi, yaklaşık 100 adet mimar, müteahhit, mühendis, tarihçi ve akademisyen arasında yaptığı araştırmada, New York'da bulunan 25 gökdelen arasından en iyi 10 gökdeleni seçmelerini istedi. Chrysler Binası, bu araştırma grubunun %90'ı tarafından New York'taki en iyi 10 gökdelenin arasında gösterildi.
Chrysler Binası'nın orijinal ve dikkat çeken dış görünüşü, zaman içinde dünyanın birçok yerinde sonradan inşa edilen gökdelenlere de ilham kaynağı oldu. Bunlar arasında Philadelphia şehrinde yer alan One Liberty Place binası da bulunmaktadır. (Ben olsam bende ilham alırdım. Ne? Harika çükü hakkını vermek lazım.. )

Oynadığı Filmler ( ^_^ Hollywood Yıldızı Gibi Maşallah) :
* Av 2 - 1990
* 1993 yılında Meat Loaf grubunu tarafında çıkarılan Bat Out of Hell II: Back Into Hell adlı albümün Michael Whelan tarafından tasarlanan kapağındaki şeytani bir yarasa, Chrysler Binası’nın tepesinde tasvir edilmiştir.
* Derin Darbe - 1998
* Godzilla - 1998
* Armageddon - 1998
* Yapay Zeka - 2001
* Örümcek Adam - 2002
* Fantastik Dörtlü: Gümüş Sörfçünün Yükselişi - 2007
* Grand Theft Auto IV - 2008
 
 
 
 
 
Ayrıca İnceleyiniz:
 
 
 
 

John Hancock Merkezi

JOHN HANCOCK MERKEZİ
 


Yer: Chicago (Amerika)
Kat Sayısı: 100
Mimar(lar): S.O.M.
 
 
 
* Michigan Caddesi üzerinde 344 metre yüksekliğinde gökdelen, Fazlur Khan tarafından tasarlanmış ve 1969 yılında tamamlanmıştır. Tamamlandığında New York dışındaki en yüksek gökdelen olma ünvanını taşımaktaydı.
 
 
 
* Halen Chicago'daki en yüksek üçüncü ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki dördüncü en yüksek gökdelenleri arasında yer almaktadır. Tepe anteniyle birlikte ölçüldüğünde boyu 457 metredir. Bina içerisinde ofisler, lokantalar ve dünyanın en yüksek konutları yer almaktadır.
(Ne konutmu? Huww Evinin burda olduğunu düşünsene.. Ben düşünemiyorum çığlık atıyorum.)
 
 

Teknik ve donanım bilgileri (İligilenenler Bölümü) :

  • Yapısal sistem, dış tüpü oluşturan sütunlar, köşelik kirişler and çapraz kuşaklardan oluşmaktadır. Bu tasarım sayesinde gökdelenin maliyeti 40 katlı geleneksel bir binanın maliyetiyle eşdeğer olmuştur.
  • Binanın cephesindeki güçlü çapraz kuşaklar, John Hancock Center'ın, yapısal sistemini dışa vuran ilk gökdelenlerden biri olduğunu gösterir.
  • Gökdelende 27.000 metre kareden fazla ticari alan, 8 garaj, 25 ofis katı ve 700 daireye bulunur.
  • Tasarım, zeminde ofisler için kat başına 4.500 metre kareden fazla alan sağlarken daireler için sadece 1.500 metre kare alan bırakır.
  • Garajların, ticari ve ofis alanlarının alt katlara yerleştirilmesiyle bu bölümlerde geniş açıklıklar, ferah alanlar oluşturulmuştur.
  • Üst katlarda ise Chicago caddelerine tepeden bakan dairelere yer verilmiştir.
  • Uzun vadeli enerji-atık istasyonları düşünülerek, hava kilidine, enerji düzenleyici bilgisayarlara, havalandırma sistemlerine 2,5 milyon dolar harcamıştır.
  • Binada lokantalar, sağlık kulüpleri, 44. katta bir yüzme havuzu ve bir buz pisti de vardır.
  • Kulenin tepesinde 12 radyo ve 6 televizyon kanalı yayın yapmaktadır.
  • Binada 50 asansör mevcuttur. En hızlı asansör dakikada 550 metre hızla 94. kata 39 saniyede çıkılabilmektedir.
  • Binada bir süpermarket, postane ve çöp toplama birimi hizmet vermektedir.
  • 1969'da tamamlandığında, 343 metrelik Hancock Center, Empire State Binası'ndan sonra ikinci en yüksek binaydı.
  • Empire State Binası (1931, 381 metre) ve Chrysler Binası (1930, 319 metre) dışında, Hancock Center, 1970'den önce inşa edildiği halde, hala en yüksek 20 bina arasında gösterilen tek binadır.
  • Big John lakabıyla da anılan gökdelen günümüzde dünyadaki 12. yüksek binadır.
  • Bina 212 kilometre/saat hızla esen rüzgara dayanabilecek şekilde tasarlanmıştır.
  • Her çapraz ( X ) 18 kata denk gelmektedir.
 
 
Kaynak:

Stratosphere Las Vegas


STRATOSPHERE LAS VEGAS
 


Yer: Las Vegas (Nevada)
 
 
* Bu devasa beyaz piliç otel ve kazino (casino) olarak hizmet vermekteymiş. 2444 odası ve 7000 metrekarelik casino alanı var. 1996 yılında tamamlandığında diğer popüler otellerden farklı bir alan inşa edildiği için çok ilgi çekmemiş ancak daha sonra oda fiyatlarındaki düşme öncelikli neden olmak üzere turistlerin ilgi odağı olmaya başlamış. (Bi nevi turist çekmiş.)
 
 
* Kulenin üst kısmında restoranlar, gözlem kuleleri buluyormuş. Yine üst kısımda yer alan The Big Shot (329 metre) isimli eğlence amaçlı thrill ride dünyanın en yükseği ünvanına sahip.. Insanity the Ride isimli ikincisi ise 2005 de açılmış ve 274 metrelik yüksekliği ile dünyanın ikinci en yüksek thrill ride' mış.
 
 
Not: Diğer resme bakın kulenin en üstünde demirimsi bişiy var hah işte bu resim kulenin orası. ^_^
 

Kaynak:

Bank of America Kulesi

BANK OF AMERİCA KULESİ
 


EN GENEL BİLGİLER:
 
Yer: New York (Amerika)
Kat Sayısı: 54
Mimar(lar): Adamson Associates
İnşaa Maliyeti: -
 
 
* Bu minnak kulemiz Manhattan’ın ortasındaki Midtown bölgesinde ve Bryant Park’ın hemen karşısında yer almaktaymış.
 
*  Aralık 2009 yılı itibariye Empire State Binası’ndan sonra New York City’nin en yüksek ikinci, ABD’de ise en yüksek dördüncü binasıymışş.
 
* 54 katlı ve 195,000 metrekarelik binada aynı zamanda 3 yürüyen merdiven ve birisi yeraltındaki metroya bağlanan 53 adet asansör bulunuyormuş.
 
* Adındanda anlaşıldığı gibi Bankaymış kendileri.
 
Bonus Bilgi 1 : Çevreye Saygılı ve LEED Sertifikalı İlk Gökdelen (LEED Platinyum Sertifikasyon’una sahip olan ilk gökdelen)
Minimum enerji ve su harcanması için kulede en son teknolojik olanaklardan yararlanılmış. Mekanlar tasarlanırken doğal ışıktan maksimum yararlanmak hedeflenilmiş. Yağmur sularını birikteren ve binada kullanan bir su toplama sistemi ile senede yaklaşık olarak 40,000 metreküp su tasarrufu oluyormuş.
 
Bonus Bilgi 2 : Henry Miller’a adanmış neoklasik stildeki bu tiyatro binası 1 Nisan 1918’de perdelerini ilk kez seyircilerine açmış. Henry Miller’in ölümünden sonra oğlu Gilbert Miller tarafından 1968 yılına kadar işletilen tiyatro bu tarihten sonra sinema salonu ve sonradan gece klübü olarak hizmet vermiş ve 2004 yılından beri kullanılmamakta olan bu yapı Bank of America Kulesi’nin bir parçası olarak, iç mekanları tamamen değişen yapının dış cephesi aynen korunarak, 1,055 koltuk kapasiteli yeni bir tiyatro olarak inşaa edilmiş..
 
Kaynak:
-
 
 

EMPİRE STATE BUİLDİNG - EMPİRE STATE BİNASI

EMPİRE STATE BUİLDİNG - EMPİRE STATE BİNASI
 




Yer: New York City (Amerika)
Kat Sayısı: 102
Mimar(lar): Shreve Lamb & Harmon Associates
İnşaa Maliyeti: 24.718.000 Amerikan Doları
 
 
 
Empire State Binası New York'da bir gökdelenmiş.Bu bina, Manhattan'nın, Fifth Avenue'de 33. ve 34. caddelerin arasında yer alıyormuşş..
 
 1 Mayıs 1931 tarihinde, o güne kadar Dünya'nın en yüksek binasıymış. Bir yıl sonrada yapımı bitmiştir. (18 ay)
 
İnşaası bittiği halde ozamanlarda Amerikada büyük bir bunalım varmış. Buyüzden oizlerin çoğu boş kalmış.. Karını ozamanlar manzarayıseyretmeye gelenlerden çıkartmışlar.
(Yazık!)
 
Bina 102 katlı ve 1576 merdiven basamağına sahipmiş. Yüksekliği 381 metre.
(Anten ile beraber 443,2 mtreymiş.)
 
Bonus Bilgi 1 : Kışın bazı günlerinde alt katlarının hizasında yağmur yağarken en üst katına kar yağdığı görülmüş.
(Ups! Harika öyle değilmi?)
 
Binanın en yüksek katına çıktığında Amerikanın 5 büyük eyaleti görülürmüş
(Bunlar:  New York, New Jersey, Pensilvanya, Connecticut ve Massachusetts)
 
Bonus Bilgi 2 : 1960'ta tepeye yerleştirilen güçlü bir fener binanın 160 kilometre uzaktan görülmesini sağlarmış.
 
Bugüne kadar binayı 117 milyon kişi ziyaret etmiş.
1947 yılında manzara platformuna 3 m yükseklikte korkuluk yapılmış. Buna rağmen buradan, bugüne kadar 35 kişi atlayarak intihar etmiş.
 
Toplam 74 asansör varmış ve bunların bir kısmı ara katlarda durmadan en üst kata çıkan ekspres asansörleriymişş.
 
Bonus Bilgi 3 : Bu yüksek binaya 1945'de bir B-25 Mitchell bombardıman uçağı çarpmış ve 14 kişinin ölümüne sebep olmuş.
(Allah rahmet eylesin.)
 
Teknik Bilgiler (İlgilenenler Kısmı) :
 
Yaklaşık 55.000 ton çelik
  • 10 Milyon kiremit.
  • Yaklaşık 760 km elektrik hattı.
  • 96 km su borusu
  • Yaklaşık 5600 km telefon kablosu
  • 6550 pencere
  • Toplam ağırlık 331.000 ton
  • 30.000 m² mermer zemin
  • 1100'den fazla tuvalet
  • 73 asansör ve asansör boşluğu, toplam 11 km
  • 102 bina katı.

  •  
     
     
     
    Kaynak: