5 Aralık 2014 Cuma

ABD'deki Dini Yapılar

ABD'deki Dini Yapılar
ABD'deki Sinagoglar
Eyaletlere göre Sinagoglar
1) Manhattan Eyaleti
Bet Hamidraş Hagadol


Yer: Manhattan, New York
Mimarlar: Bilinmiyor / Schneider & Herter
İnanç: Yahudilik
Mezhep: Ortodoks Yahudilik
Mimari tür: Neo-Gotik
İnşaat başlangıç ve Bitiş tarihi: 1848 ve 1850
Malzemeler: Temeli: Kumtaşı Duvarları: Tuğla Tuğla üzeri sıva
Kapasite: 1200
* Bet Hamidraş Hagadol (İbranice: בֵּית הַמִּדְרָש הַגָּדוֹל‎ "Büyük Çalışma Evi"), Lower East Side, Manhattan, New York'ta bulunan 120 yıllık tarihi Ortodoks Yahudiliğin bulunduğu 60–64 Norfolk Street adresinde bulunan sinagogdur. Bu cemiyet, Doğu Avrupalı Yahudilerin New York'taki ve Rus Yahudilerinin ABD'deki ilk cemiyetidir.
* 1852'de Bet Hamidraş adıyla Rabbi Abraham Ash tarafından kurulan cemiyet 1859'de bölününce, üyelerinin çoğunluğunun bulunduğu bu cemiyete Bet Hamidraş Hagadol adı verildi. Cemiyetin başkanı ve az sayıdaki üyesi ise Kahal Adat Yeşurun adında yeni bir cemiyet oluşturdu.
* New York'un ilk ve tek hahambaşısı Rabbi Jacob Joseph, 1888'den 1902'ye kadar cemiyetin liderliğini yaptı. Holokost'tan kurtulan az sayıdaki Avrupalı poseklerden (Yahudi kanunlarında karar veren yetkili) Rabbi Ephraim Oshry, 1952'den 2003'e cemiyeti yönetti.
* Neogotik mimari stille 1850'de tamamlanan bina 1885'te satın alındı ve Lower East Side'daki en büyük sinagoglardan biri oldu. 1999'da National Register of Historic Places'a eklendi. 20.yy'ın sonlarına doğru cemiyetin üye sayısı azaldıkça fırtınadan hasar gören binanın bakım görmesi zorlaştı. Bağışlar ve fonlara rağmen yapı tehlikeli bir hal aldı.
* 2008'de, burayı bir eğitim merkezine dönüştürme amacıyla, Lower East Side Conservancy tadilat için 4.5 milyon $ bağış toplamaya çalıştı. Düzenli olarak sinagoga gidenlerin sayısı 20'ye kadar düştü ve cemiyet, binasını Henry Street'teki cemiyetle paylaşmaya başladı.

20.yy'ın başlarında Bet Hamidraş Hagadol binası
2005'te Bet Hamidraş Hagadol
2005'te Bet Hamidraş Hagadol'un içi
Birinci Rumen-Amerikan Cemiyeti

Yer: Manhattan, New York
Mimarlar: J.C. Cady - C.E. et al
İnanç: Yahudilik
Mezhep: Ortodoks Yahudilik
Mimari tür: Neobizans ve Neoromanesk
Tamamlanma tarihi: 1860
Durum: 2006'da yıkıldı
Malzemeler: Temel: Taş Duvar: Tuğla Çatı: Asfalt
Kapasite: 1600 - 1800
* Birinci Rumen-Amerikan cemiyeti veya Şaarey Şomayim cemiyeti (İbranice: שַׁעֲרֵי שָׁמַיִם‎ "Cennetin kapıları"), 89-93 Rivington Street, Manhattan, New York'taki tarihi bir binada 100 yılı aşkın süreyle yer almış Ortodoks Yahudi cemiyetidir.
* Cemiyeti 1885'te organize edenler büyük ölçüde, Lower East Side'a yerleşen Romanya Yahudi göçmenleriydi.
* 1860'ta inşa edilen Rivington Street binası önce bir kilise sonra bir sinagog ardından tekrar dizayn edilip kilise olarak hizmet sunmuştur.
* 1902'de Birinci Rumen-Amerikan cemiyeti tarafından satın alınan bina, tekrar dizayn edilip yeniden sinagoga dönüştürüldü.
* Sinagog, "Cantor's Carnegie Hall" olarak ün kazandı, bunun sebebi tavanın yüksek ve akustiğinin iyi olması ve 1800 sandalyesi bulunmasıydı.
* Yossele Rosenblatt, Moshe Koussevitzky, Zavel Kwartin, Moishe Oysher, Jan Peerce ve Richard Tucker burada kantorluk yaptılar.
* Red Buttons koroda yer almış ve George Burns'ün üyesi olduğu cemiyette Edward G. Robinson Bar Mitsvasını yapmıştır.
* Cemiyetin 1940'larda binlerce üyesi vardı; fakat 2000'in başlarında bu sayı, Yahudilerin Lower East Side'dan ayrılmasıyla 40'lara kadar düşmüştür. Her ne kadar bina 1998'de Ulusal Tarihi Yapılar Listesi'ne alındıysa da cemiyet, dışardan gelen bakım yardımlarına karşı çekingen kaldı. Aralık 2005'te binanın kolonlarında su kaynaklı hasarlar ortaya çıkınca dua servisleri hahamın annesinin evinin oturma odasına taşındı. Ocak 2006'da sinagogun çatısı çöktü ve bundan iki ay sonra bina yıktırıldı.

Eldridge Sokağı Sinagogu

Yer: Chinatown, Manhattan, New York, ABD
İnanç: Yahudilik
Açılış Yılı: 1887
Mimarlar: Herter Brothers
Mimari Türü: Magribi
Merkez Sinagog

Yer: Lexington Avenue, Manhattan, New York City,
İnanç: Yahudilik
Mezhep: Reformist Yahudilik
Başlama ve Tamamlanma tarihi: 1872-1873
Mimarları: Henry Fernbach
Mimarı türü: Neo- Gotik
* Moor stiliyle 1872'de inşa edilen ve Budapeşte'deki Dohany Sinagogu'nun bir kopyası olan sinagog Moor İspanyası'ndaki Yahudi varlığının onuruna dikilmiştir. Şehirde kesintisiz olarak en uzun süreyle kullanılan sinagogdur.
* Binanın dramatik stili, yapım döneminde tartışmalara sebep olmuştur. Kimileri, aşırıya kaçmanın halkta imrenme duygusu yaratacağına ve asimilasyonun önüne geçeceğini düşünmüştür.
* Bu sinagog ABD'deki, ayakta kalan, en eski sinagoglardan birisidir. 15 Mayıs 1975'de yapı National Historic Landmark'a tayin edilmiştir. Çarşambaları 12:45'te müze doçenti tarafından giriş kapısından başlayan ücretsiz tur düzenlenir.
* Ağustos 1998'de kazayla çıkan bir yangın sonucunda hasar gören tapınak 2001'de özüne sadık kalınarak restore edilmiştir. Yangın sonucundan çatı ve kolonlar hasar görmüştü. Yangın sırasında, itfayecilerin hassas tavrı, Lexington Avenue'ye bakan doğu duvarındaki gül pencere dışında binanın ayakta kalmasını sağladı. New York İtfayesi 8. Tabur onuruna, kuzey duvarında mermer plaket bulunur.
* Brooklyn'deki Salem Fields Mezarlığı bu sinagoga bağlıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder